Zoeken

NS start volgende fase metamorfose Amsterdam Centraal

Begin maart start NS met de volgende fase van de metamorfose van station Amsterdam Centraal. Dan wordt begonnen met de afbouw van de westpassage en de bouw van de tweede hoofdentree van het station, de IJ-hal. Kondor Wessels Amsterdam heeft de aanbesteding voor de bouw gewonnen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Boele & van Eesteren en HOMIJ (allen VolkerWessels ondernemingen). Als de werkzaamheden in 2015 zijn afgerond krijgen reizigers meer ruimte, verblijfshoreca, winkelaanbod en servicefaciliteiten tot hun beschikking.

AMScs3.jpg
AMScs3.jpg

Afbouw passage

In 2012 is gestart met de ruwbouw van twee nieuwe passages die tussen de huidige reizigerstunnels in zijn gebouwd. De passages bieden straks een vrije doorgang zonder toegangspoortjes tussen centrum en IJ en worden voorzien van winkels voor reizigers die wat meer tijd te besteden hebben. De westpassage, die zich bevindt tussen de westtunnel en de middentunnel, wordt onder andere het domein van mode, beauty en lifestyle. Terwijl in de oostpassage, die in een later stadium wordet afgebouwd, reizigers straks terecht kunnen voor een breed assortiment dagverse producten.

AMScs2.jpg

Toegang

De toegang van de passages bevindt zich aan centrumzijde in de vleugels van het monumentale stationsgebouw en aan de IJ-zijde in de nieuw te bouwen IJ-hal. Dat geldt ook voor de reizigerstunnels. Vanwege de werkzaamheden verhuizen de Hema en de kleine Starbucks eind februari van de westvleugel naar de westtunnel. Benthem Crouwel / Powerhouse Company /MerkX hebben de inrichting van de beide passages ontworpen. Tak Architecten heeft het ontwerp van het monumentale IJ-gebouw gemaakt.

AMScs1.jpg

Bouw eerste deel IJ-hal

Amsterdam Centraal krijgt een tweede hoofdentree aan het IJ, de IJ-hal. Deze hal wordt gebouwd onder het busplatform over de volle breedte van het station. Vanuit de IJ-hal stappen reizigers straks makkelijk over tussen trein, metro, bus, pont of taxi. De hal wordt voorzien van servicefaciliteiten en verblijfshoreca met uitzicht op het IJ. Het station wordt hiermee niet alleen een vertrek- en aankomstpunt, maar ook een verblijfplaats. NS start met het eerste deel van de IJhal aan de westzijde van het station. Het ontwerp is gemaakt door Wiel Arets Architects.

Ingebruikname begin 2015

Begin 2015 zijn de werkzaamheden afgerond en is het eerste deel van de IJ-hal en de westpassage beschikbaar voor reizigers. Dan kunnen reizigers ook weer via de gerenoveerde middentunnel de IJ-zijde bereiken.

Foto's:

  • Westpassage copyright Benthem Crouwel / Powerhouse Company / MerkX 
  •  IJ-hal buitenzijde en IJ-hal binnenzijde copyright Wiel Arets Architects